Приготування молочних і сметанкових соусів.

                                                                15.11.2021р.

                                                         План уроку

Тема 5 : Приготування молочних і сметанкових соусів.

Тема уроку 5.2: Приготування соусів молочного та сметанного їх похідні: соус сметанний з томатом; соус грибний зі сметаною. Відпуск. Закріплення навичок.

Навчальна мета: Навчитися організовувати робоче місце, формувати, закріплювати і розвивати уміння та навички планування і здійснення виробничого процесу, формувати і розвивати уміння і навички застосування знань для розв’язання навчально-виробничих завдань пошукового характеру; формувати готовність до оволодіння сучасними технікою та технологією виробництва.

Розвиваюча мета: Розвивати і формувати раціональне мислення та творчість; пізнавальну активність та самостійність; увагу, спостережливість, логічне мислення; вміння самовдосконалення в обраній професії. Розвивати вміння використовувати теоретичні знання на практиці, вміння орієнтуватися у виробничих умовах.

Виховна мета: спрямована на виховання:

- культури навчального процесу;

- поваги до праці, обраної професії;

- моральних якостей учнів як особистостей;

- дисципліни, сумлінності, відповідальності, ініціативи.

Тип уроку :Урок формування нових умінь.

Міжпредметні зв’язки: Технологія приготування їжі- тема: «Cоуси», «Приготування бульйонів», «Організація виробництва та обслуговування» – тема «Організація гарячого цеху: соусне відділення». «Торгово - технологічне обладнання» - тема «Теплове обладнання». «Фізіологія харчування, санітарія, гігієна» – тема «Особиста гігієна кухаря», «Санітарні вимоги до інвентарю та інструментів»

Матеріально-технічне забезпечення: Сировина: борошно, яйця, гриби, сметана, томатний соус, масло вершкове, збірник рецептур, збірник задач, інструкційні карти, картки-завдання.

Обладнання та інвентар: електрична плита, конвекційна шафа, каструлі, сковорідки, розробні дошки "ОС", ножі, сито, шумівка, кухарські лопатки, копистка, ложки мірні, посуд для відпуску, соусники, чайні ложки, пиріжкові тарілки.

Навчально-виробнича робота: Приготування н\ф для соусів. Приготування основних соусів та їх похідні. Похідні; соус білий з яйцем, соус сметанний з томатом, соус грибний зі сметаною.

Сметанний соус: кращі рецепти. Як приготувати білий сметанний соус грибний з печериць, сметанно-томатний, з часником, хріном, гірчицею, зеленню, цибулею, сиром, майонезом, борошном, солоними огірками для м'яса, риби, курки, макаронів, тефтелькою, мантів:



Часниковий соус для курки: рецепт зі сметани, майонезу, часнику, зелені: рецепт

Часниковий соус – страва, інгредієнти для приготування якого завжди знайдуться в холодильнику кожної господині. Готувати цей соус легко, а універсальний смак дозволяє не тільки подавати його окремо або заправляти салати, але і використовувати в якості маринаду для курятини, свинини, телятини. Кислуватий з гірчинкою, він ніби розкриває справжній смак м'яса.

Для соусу потрібно:

  • Майонез – 100 мл (бажано високої жирності)
  • Сметана – 150 мл (краще використовувати домашню, але підійде густа магазинна)
  • Часник – 3 зуб.
  • Сіль – 3 трісок.
  • Чорний перець (мол.) – 2 трісок.

Приготування:

  1. Подрібніть очищені зубчики часнику.
  2. Помістіть масу в миску.
  3. Перець і сіль всипте в часник.
  4. Перемішайте масу, додаючи їй однорідність.
  5. Сметану і майонез з'єднайте з іншими продуктами.
  6. Перемішайте.

Щоб отримати не тільки смак, але і аромат, часник розтирають з сіллю, додають перець, а потім перемішують зі сметаною. Цей соус можна намазати на скибочки чорного хліба і подати до борщу.



Сметанний соус для макаронів з сиром і спагетті: рецепт

Цей соус – чудове доповнення до макаронів, спагеті, а також м'яса, овочів, і навіть каші.

Потрібно:

  • Сметана – 100 мл
  • Вершки – 85 мл
  • Сир (тв.) – 25 г
  • Масло (сл.) – 20 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Приготуйте соус:

  1. За допомогою блендера сметану з'єднайте з яйцями.
  2. Додайте в масу попередньо подрібнений сир і перемішайте.
  3. Розтопіть масло.
  4. Не знімаючи сковороду з вогню, повільно, помішуючи масло, додайте підготовлену суміш з сметани, яєць і сиру.
  5. Перемішайте.
  6. Додайте вершки і борошно, знову перемішайте.
  7. Протягом 3 хвилин потрібно підігрівати масу, але не давати їй закипіти.
  8. Вимкніть вогонь і посоліть.

Соус для тефтелек, котлет, їжачків з сметани і томатної пасти: рецепт

Такий соус припаде до душі любителям котлет, тефтелькою і м'ясних «їжачків», адже саме він змушує страви з фаршу танути в роті.

Для його приготування знадобляться такі продукти:

  • Олія – 1 ст.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Паста – 2 ст. л.
  • Бульйон або вуха (у крайньому разі можна взяти воду) – 1 ст.
  • Сметана – 1 ст.
  • Сіль – за смаком
  • Перець червоний мовляв. (паприка) – за смаком.

Приготування:

  1. Помістіть масло на сковороду.
  2. Коли воно почне танути, додайте борошно.
  3. Обсмажте до рум'яного кольору.
  4. Влийте бульйон.
  5. Досягніть однорідності маси, наявність у ній грудок неприпустимо.
  6. Додайте сметану і пасту.
  7. Додайте сіль, варіть 3 хвилини, помішуючи.
  8. За пару хвилин до закінчення приготування додайте перець.


Грибний соус з печериць зі сметаною до макаронів: рецепт

Знадобиться:

  • Бульйон – 500 мл
  • Печериці – 200 г
  • Цибуля – 1 шт.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Борошно – 2-3 ст. л.
  • Зелень рубана – 2 ст. л.
  • Сіль, перець – за смаком.

Приготування:

  1. Наріжте овочі.
  2. Обсмажте цибулю і гриби.
  3. Всипте борошно, перемішайте масу.
  4. Влийте попередньо підігрітий бульйон.
  5. Зменшіть вогонь, накрийте.
  6. Тушкуйте до загусання, трохи менше півгодини.
  7. Коли маса загусне, додайте залишилися продукти.
  8. Дайте прокипіти 2 хвилини.
  9. Приберіть з плити.




Соус зі сметани, кропу і солоних огірків: рецепт

Сметанно-кроповий соус з солоними огірочками – класика грецької кухні. Використовують його, як салатну заправку, з сухою вареної яловичиною, подають до м'ясних нежирним страв, морепродуктів, картоплі.

Інгредієнти:

  • Сметана (можна замінити йогуртом) – 250 мл
  • Огірки (маленькі, з невираженими насінням) – 4 шт.
  • Кріп подрібнений – 2 ст. л.
  • Часник – 2 зуб.
  • Сіль, чорний перець – за смаком.

Приготування:

  1. Огірки наріжте, відіжміть масу від соку.
  2. Часникові зубки натріть.
  3. Сметану помістіть в глибоку тарілку, додайте інші інгредієнти.
  4. Перемішайте.
  5. Поставте в холод на 40 хвилин.


Соус для голубців із сметани і томатної пасти: рецепт

Голубці – страва, смак якого може значно поліпшити соус. Якщо в ньому протушкувати голубці, вони перетворяться в справжній шедевр кулінарії.

Продукти:

  • Паста з томатів – 200 мл
  • Цибуля – 1 шт.
  • Петрушка подрібнена – 2 ст. л.
  • Лавровий Лист – 2 шт.
  • Перець чорний (гор.) – 5 горошин
  • Масло рослинне – скільки буде потрібно
  • Сметана – 250 мл
  • Сіль, цукор – за смаком.

Приготування:

  1. Обсмажте порізану цибулю.
  2. Додайте пасту, сметану, перемішайте, зменшіть вогонь.
  3. Перець і лаврове листя загорніть в марлю і покладіть в киплячу масу.
  4. Через 10 хвилин спеції вийміть і продовжуйте тушкувати ще 10-15 хвилин.
  5. Додайте сіль, цукор і петрушку, вимкніть вогонь.

Готові голубці подавайте під гарячим соусом. Якщо розбавити цей соус водою 1:1, в ньому можна і протушкувати голубці.




Соус до м'яса з сметани і гірчиці: рецепт

Інгредієнти для приготування 4 порцій соусу:

  • Сметана – півсклянки
  • Гірчиця – 1,5 ст. л.
  • Сік лимона – 1 ст. л.
  • Кріп подрібнений – 2 ст. л.
  • Сіль і перець – за смаком.

Приготування:

  1. Сметану і гірчицю збивайте віночком до утворення повітряної маси.
  2. Додайте сік лимона, сіль, зелень і перемішайте.
  3. Остудіть.



Солодкий сметанний соус: рецепт

За допомогою солодкого соусу зі сметани можна перетворити звичайні млинці з сиром або сирники у святкове блюдо. Для приготування такого соусу потрібно:

  • Сметана – 300 мл
  • Вода – 150 мл
  • Цукор – 4 -5 ст. л.
  • Ванільний цукор – 1 пакетик.
  1. Млинці або сирники викладіть на сковороду, зверху залийте сметаною.
  2. Посипте цукром, додайте ванільний цукор і воду.
  3. Накрийте кришкою і поставте на вогонь.
  4. Дайте прокипіти 3-4 хвилини, залиште остигати.
  5. Подавайте блюдо охолодженим.

Трохи більше часу і продуктів потрібно, щоб приготувати солодкий сметанний соус з борошном. Його смак нагадає дитинство, адже саме за цим рецептом готують сметанний соус в дитячих садах.

Інгредієнти:

  • Сметана – 115 мл
  • Вода – 150 мл
  • Борошно – 50 г
  • Молоко – 350 мл
  • Цукор – 35 р.

Приготування:

  1. Борошно без олії підсмажте до світло-золотистого кольору.
  2. Молоко розведіть водою, додайте до борошна, перемішайте до однорідності.
  3. Додайте цукор і сметану.
  4. Варіть 10 хвилин.
  5. Процідіть, щоб в результаті вийшла в'язка маса білого кольору, не містить грудок. Такий соус підійде до солодкої випічки.




СОЛОДКИЙ МОЛОЧНИЙ СОУС



ОПИС ПРИГОТУВАННЯ:

Молочний соус - відмінна альтернатива покупним кремам, Топпінг і сиропів. У ньому набагато менше калорій і більше користі, особливо якщо ви приготуєте його з кип'яченого фермерського молока. За бажанням ви можете додати в соус пару крапель будь-якого ароматизатора.

  • Молоко— 300 Мілілітрів(Будь-Якої Жирності)
  • Крохмаль Картопляний— 3 Ст. Ложки
  • Цукор— 2-3 Ст. Ложок
  • Вершкове Масло— 20 Грам


Підготуйте зазначені інгредієнти. Замість молока допустимо використовувати не надто жирні вершки, а замість картопляного крохмалю - кукурудзяний.

Солодкий молочний соус - фото крок 2Всипте в казан або каструлю з антипригарним дном цукор і крохмаль. До речі, цукор допустимо замінити квітковим медом.

Солодкий молочний соус - фото крок 3Влийте в ємність холодну молоко, саме холодну, інакше крохмаль в теплій воді зіб'ється в грудочки і у вас вийде в підсумку соус з грудочками! Ретельно розмішайте все вміст ємності.

Солодкий молочний соус - фото крок 4Помістіть ємність на плиту і доведіть практично до кипіння, але не кип'ятіть. Зменшіть нагрів до мінімального і втрутився в соус вершкове масло. вимкніть нагрів. Пам'ятайте, що соус не повинен стати густим - це не крем! І при охолодженні соус ще більше загусне, тому як тільки побачите, що рідина стала густіти - вимикайте нагрів.

Солодкий молочний соус - фото крок 5Перелийте солодкий молочний соус в креманку, Піала або соусник, подайте до столу зі свіжою випічкою.
домашнє завдання

1. Приготуйте один соус на вибір.
2. Відео або фото с послідовним виконанням Ваших робіт надішліть на вайбер або електронну пошту cool.zhanna84@ukr.net:
     - організація робочого місця;
     - послідовне приготування соусу;
     - презентація готового соусу.
 Також напишіть,які складності виникали під час приготування соусу.

Немає коментарів:

Дописати коментар