15.11.2021р.
План уроку
Тема 5 : Приготування молочних і сметанкових соусів.
Тема уроку 5.2: Приготування соусів молочного та сметанного їх похідні: соус сметанний з томатом; соус грибний зі сметаною. Відпуск. Закріплення навичок.
Навчальна мета: Навчитися організовувати робоче місце, формувати, закріплювати і розвивати уміння та навички планування і здійснення виробничого процесу, формувати і розвивати уміння і навички застосування знань для розв’язання навчально-виробничих завдань пошукового характеру; формувати готовність до оволодіння сучасними технікою та технологією виробництва.
Розвиваюча мета: Розвивати і формувати раціональне мислення та творчість; пізнавальну активність та самостійність; увагу, спостережливість, логічне мислення; вміння самовдосконалення в обраній професії. Розвивати вміння використовувати теоретичні знання на практиці, вміння орієнтуватися у виробничих умовах.
Виховна мета: спрямована на виховання:
- культури навчального процесу;
- поваги до праці, обраної професії;
- моральних якостей учнів як особистостей;
- дисципліни, сумлінності, відповідальності, ініціативи.
Тип уроку :Урок формування нових умінь.
Міжпредметні зв’язки: Технологія приготування їжі- тема: «Cоуси», «Приготування бульйонів», «Організація виробництва та обслуговування» – тема «Організація гарячого цеху: соусне відділення». «Торгово - технологічне обладнання» - тема «Теплове обладнання». «Фізіологія харчування, санітарія, гігієна» – тема «Особиста гігієна кухаря», «Санітарні вимоги до інвентарю та інструментів»
Матеріально-технічне забезпечення: Сировина: борошно, яйця, гриби, сметана, томатний соус, масло вершкове, збірник рецептур, збірник задач, інструкційні карти, картки-завдання.
Обладнання та інвентар: електрична плита, конвекційна шафа, каструлі, сковорідки, розробні дошки "ОС", ножі, сито, шумівка, кухарські лопатки, копистка, ложки мірні, посуд для відпуску, соусники, чайні ложки, пиріжкові тарілки.
Навчально-виробнича робота: Приготування н\ф для соусів. Приготування основних соусів та їх похідні. Похідні; соус білий з яйцем, соус сметанний з томатом, соус грибний зі сметаною.
Сметанний соус: кращі рецепти. Як приготувати білий сметанний соус грибний з печериць, сметанно-томатний, з часником, хріном, гірчицею, зеленню, цибулею, сиром, майонезом, борошном, солоними огірками для м'яса, риби, курки, макаронів, тефтелькою, мантів:
Часниковий соус для курки: рецепт зі сметани, майонезу, часнику, зелені: рецепт
Часниковий соус – страва, інгредієнти для приготування якого завжди знайдуться в холодильнику кожної господині. Готувати цей соус легко, а універсальний смак дозволяє не тільки подавати його окремо або заправляти салати, але і використовувати в якості маринаду для курятини, свинини, телятини. Кислуватий з гірчинкою, він ніби розкриває справжній смак м'яса.
Для соусу потрібно:
- Майонез – 100 мл (бажано високої жирності)
- Сметана – 150 мл (краще використовувати домашню, але підійде густа магазинна)
- Часник – 3 зуб.
- Сіль – 3 трісок.
- Чорний перець (мол.) – 2 трісок.
Приготування:
- Подрібніть очищені зубчики часнику.
- Помістіть масу в миску.
- Перець і сіль всипте в часник.
- Перемішайте масу, додаючи їй однорідність.
- Сметану і майонез з'єднайте з іншими продуктами.
- Перемішайте.
Щоб отримати не тільки смак, але і аромат, часник розтирають з сіллю, додають перець, а потім перемішують зі сметаною. Цей соус можна намазати на скибочки чорного хліба і подати до борщу.
Сметанний соус для макаронів з сиром і спагетті: рецепт
Цей соус – чудове доповнення до макаронів, спагеті, а також м'яса, овочів, і навіть каші.
Потрібно:
- Сметана – 100 мл
- Вершки – 85 мл
- Сир (тв.) – 25 г
- Масло (сл.) – 20 г
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Приготуйте соус:
- За допомогою блендера сметану з'єднайте з яйцями.
- Додайте в масу попередньо подрібнений сир і перемішайте.
- Розтопіть масло.
- Не знімаючи сковороду з вогню, повільно, помішуючи масло, додайте підготовлену суміш з сметани, яєць і сиру.
- Перемішайте.
- Додайте вершки і борошно, знову перемішайте.
- Протягом 3 хвилин потрібно підігрівати масу, але не давати їй закипіти.
- Вимкніть вогонь і посоліть.
Соус для тефтелек, котлет, їжачків з сметани і томатної пасти: рецепт
Такий соус припаде до душі любителям котлет, тефтелькою і м'ясних «їжачків», адже саме він змушує страви з фаршу танути в роті.
Для його приготування знадобляться такі продукти:
- Олія – 1 ст.
- Борошно – 2 ст. л.
- Паста – 2 ст. л.
- Бульйон або вуха (у крайньому разі можна взяти воду) – 1 ст.
- Сметана – 1 ст.
- Сіль – за смаком
- Перець червоний мовляв. (паприка) – за смаком.
Приготування:
- Помістіть масло на сковороду.
- Коли воно почне танути, додайте борошно.
- Обсмажте до рум'яного кольору.
- Влийте бульйон.
- Досягніть однорідності маси, наявність у ній грудок неприпустимо.
- Додайте сметану і пасту.
- Додайте сіль, варіть 3 хвилини, помішуючи.
- За пару хвилин до закінчення приготування додайте перець.
Грибний соус з печериць зі сметаною до макаронів: рецепт
Знадобиться:
- Бульйон – 500 мл
- Печериці – 200 г
- Цибуля – 1 шт.
- Сметана – 2 ст. л.
- Борошно – 2-3 ст. л.
- Зелень рубана – 2 ст. л.
- Сіль, перець – за смаком.
Приготування:
- Наріжте овочі.
- Обсмажте цибулю і гриби.
- Всипте борошно, перемішайте масу.
- Влийте попередньо підігрітий бульйон.
- Зменшіть вогонь, накрийте.
- Тушкуйте до загусання, трохи менше півгодини.
- Коли маса загусне, додайте залишилися продукти.
- Дайте прокипіти 2 хвилини.
- Приберіть з плити.
Соус зі сметани, кропу і солоних огірків: рецепт
Сметанно-кроповий соус з солоними огірочками – класика грецької кухні. Використовують його, як салатну заправку, з сухою вареної яловичиною, подають до м'ясних нежирним страв, морепродуктів, картоплі.
Інгредієнти:
- Сметана (можна замінити йогуртом) – 250 мл
- Огірки (маленькі, з невираженими насінням) – 4 шт.
- Кріп подрібнений – 2 ст. л.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль, чорний перець – за смаком.
Приготування:
- Огірки наріжте, відіжміть масу від соку.
- Часникові зубки натріть.
- Сметану помістіть в глибоку тарілку, додайте інші інгредієнти.
- Перемішайте.
- Поставте в холод на 40 хвилин.
Соус для голубців із сметани і томатної пасти: рецепт
Голубці – страва, смак якого може значно поліпшити соус. Якщо в ньому протушкувати голубці, вони перетворяться в справжній шедевр кулінарії.
Продукти:
- Паста з томатів – 200 мл
- Цибуля – 1 шт.
- Петрушка подрібнена – 2 ст. л.
- Лавровий Лист – 2 шт.
- Перець чорний (гор.) – 5 горошин
- Масло рослинне – скільки буде потрібно
- Сметана – 250 мл
- Сіль, цукор – за смаком.
Приготування:
- Обсмажте порізану цибулю.
- Додайте пасту, сметану, перемішайте, зменшіть вогонь.
- Перець і лаврове листя загорніть в марлю і покладіть в киплячу масу.
- Через 10 хвилин спеції вийміть і продовжуйте тушкувати ще 10-15 хвилин.
- Додайте сіль, цукор і петрушку, вимкніть вогонь.
Готові голубці подавайте під гарячим соусом. Якщо розбавити цей соус водою 1:1, в ньому можна і протушкувати голубці.
Соус до м'яса з сметани і гірчиці: рецепт
Інгредієнти для приготування 4 порцій соусу:
- Сметана – півсклянки
- Гірчиця – 1,5 ст. л.
- Сік лимона – 1 ст. л.
- Кріп подрібнений – 2 ст. л.
- Сіль і перець – за смаком.
Приготування:
- Сметану і гірчицю збивайте віночком до утворення повітряної маси.
- Додайте сік лимона, сіль, зелень і перемішайте.
- Остудіть.
Солодкий сметанний соус: рецепт
За допомогою солодкого соусу зі сметани можна перетворити звичайні млинці з сиром або сирники у святкове блюдо. Для приготування такого соусу потрібно:
- Сметана – 300 мл
- Вода – 150 мл
- Цукор – 4 -5 ст. л.
- Ванільний цукор – 1 пакетик.
- Млинці або сирники викладіть на сковороду, зверху залийте сметаною.
- Посипте цукром, додайте ванільний цукор і воду.
- Накрийте кришкою і поставте на вогонь.
- Дайте прокипіти 3-4 хвилини, залиште остигати.
- Подавайте блюдо охолодженим.
Трохи більше часу і продуктів потрібно, щоб приготувати солодкий сметанний соус з борошном. Його смак нагадає дитинство, адже саме за цим рецептом готують сметанний соус в дитячих садах.
Інгредієнти:
- Сметана – 115 мл
- Вода – 150 мл
- Борошно – 50 г
- Молоко – 350 мл
- Цукор – 35 р.
Приготування:
- Борошно без олії підсмажте до світло-золотистого кольору.
- Молоко розведіть водою, додайте до борошна, перемішайте до однорідності.
- Додайте цукор і сметану.
- Варіть 10 хвилин.
- Процідіть, щоб в результаті вийшла в'язка маса білого кольору, не містить грудок. Такий соус підійде до солодкої випічки.
СОЛОДКИЙ МОЛОЧНИЙ СОУС
ОПИС ПРИГОТУВАННЯ:
Молочний соус - відмінна альтернатива покупним кремам, Топпінг і сиропів. У ньому набагато менше калорій і більше користі, особливо якщо ви приготуєте його з кип'яченого фермерського молока. За бажанням ви можете додати в соус пару крапель будь-якого ароматизатора.
- Молоко— 300 Мілілітрів(Будь-Якої Жирності)
- Крохмаль Картопляний— 3 Ст. Ложки
- Цукор— 2-3 Ст. Ложок
- Вершкове Масло— 20 Грам
Підготуйте зазначені інгредієнти. Замість молока допустимо використовувати не надто жирні вершки, а замість картопляного крохмалю - кукурудзяний.Всипте в казан або каструлю з антипригарним дном цукор і крохмаль. До речі, цукор допустимо замінити квітковим медом.Влийте в ємність холодну молоко, саме холодну, інакше крохмаль в теплій воді зіб'ється в грудочки і у вас вийде в підсумку соус з грудочками! Ретельно розмішайте все вміст ємності.Помістіть ємність на плиту і доведіть практично до кипіння, але не кип'ятіть. Зменшіть нагрів до мінімального і втрутився в соус вершкове масло. вимкніть нагрів. Пам'ятайте, що соус не повинен стати густим - це не крем! І при охолодженні соус ще більше загусне, тому як тільки побачите, що рідина стала густіти - вимикайте нагрів.Перелийте солодкий молочний соус в креманку, Піала або соусник, подайте до столу зі свіжою випічкою.домашнє завдання
1. Приготуйте один соус на вибір.2. Відео або фото с послідовним виконанням Ваших робіт надішліть на вайбер або електронну пошту cool.zhanna84@ukr.net: - організація робочого місця; - послідовне приготування соусу; - презентація готового соусу. Також напишіть,які складності виникали під час приготування соусу.
Молочний соус - відмінна альтернатива покупним кремам, Топпінг і сиропів. У ньому набагато менше калорій і більше користі, особливо якщо ви приготуєте його з кип'яченого фермерського молока. За бажанням ви можете додати в соус пару крапель будь-якого ароматизатора.
- Молоко— 300 Мілілітрів(Будь-Якої Жирності)
- Крохмаль Картопляний— 3 Ст. Ложки
- Цукор— 2-3 Ст. Ложок
- Вершкове Масло— 20 Грам
Немає коментарів:
Дописати коментар